SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IFK Umeå
Orientering

Ungdomsträning orientering 2025

Vi har nu satt ihop våra träningsgrupper och meddelat alla som fått plats via mejl. Status för respektive grupp är enligt nedan.

 

Grön grupp (födda 2017-2018) - FULLTECKNAD

Vit grupp (födda 2015-2016) - FULLTECKNAD

Gul grupp (födda 2013-2014) - Det finns några platser kvar

Orange/violett grupp (födda 2012 och tidigare) - Det finns några platser kvar.

 

Anmälan till grupper med vakanta platser sker via intresseanmälan "Ungdomsträning 2025". Intresseanmälan

 

Våra ordinarie träningstillfällen för alla grupper kommer som tidigare att vara på måndagar kl 18:15-19:30. Första tillfället för våren är den 28 april.

 

På tisdagarna är det gemensam teknikträning för Umeåklubbarna som riktar sig till aktiva från 13 år och uppåt. 

 

De flesta veckor under maj-oktober finns det också möjlighet att tävla på egen hand i olika tävlingstyper. På alla tävlingar finns möjlighet att välja banor med lämplig svårighetgrad.

 

Har du frågor om vår ungdomsverksamhet så går det bra att mejla Jakob på jakob.odeblad(a)gmail.com

 

/ Ledarna

 

 

Träningsgrupper 2025

Vi har valt att dela in våra träningsgrupper på fyra olika nivåer som baseras på Svenska Orienteringsförbundets indelning av svårighetsnivåer. De sammanfaller också med åldersklasser för tävlingsorientering. Syftet med indelningen är att forma träningsgrupper som är samlade för att kunna erbjuda rolig och utvecklande träning för alla. Vi strävar så långt det är möjligt att hålla ihop grupperna åldersvis.

 

För våra olika träningsgrupper gäller lite olika förutsättningar men måndagar 18.15-19.30 har vi träningar för samtliga grupper. För att underlätta för såväl familjer som ledare/tränare försöker vi ha samling för alla grupper på samma plats.

 

För Orange/Violett grupp erbjuds även teknikträning på tisdagarna, då tillsammans med övriga klubbar i Umeåområdet.

 

Nytt för i år är att vid några av våra ordinarie träningstillfällen kommer det att genomföras enklare prova-på-tävlingar. Syftet är att sänka tröskeln för att komma ut på tävling.
Vi hoppas att dessa tillfällen ska göra att ni även kommer med ut på vanliga tävlingar runt om i Västerbotten.

 

Träningsgrupper

 

Grupp

Fokus för nivå

Förutsättningar

 

Grön

Ålder 6-8 år

Tävlingsklass: Inskolning

Öppen klass

Gruppen för dig som vill testa orientering tillsammans med en medföljande vuxen. 


Du får lära dig de vanligaste karttecknen och hur man tar sig mellan olika kontroller längs ledstänger som stigar och mindre vägar.


Fokus är på rörelseglädje med naturen som lekplats.


(Vid många nya deltagare kan Grön nivå behöva delas upp i flera träningsgrupper.)

Medföljande vuxen krävs


Som medföljande vuxen är du aktiv deltagare i träningen. 

 

Vit

Ålder 9-10 år

Tävlingsklass H/D10

Träningsgruppen för dig som gått ett eller flera år på Grön nivå eller har motsvarande förkunskaper. 


Nu kommer du lära dig mer om kartans tecken, hur man passar den åt rätt håll med hjälp av en kompass och hur du säkert tar dig mellan banans kontroller på egen hand.


Träningen varvas med uppvärmningslekar och övningar med visst konditionsinslag.


Målet är att deltagarna ska få tillräckliga orienteringskunskaper för att delta individuellt i tävlingsorientering i sin egen åldersklass från 9 år (åk 2).

Medföljande vuxen behövs som resurs och stöd till dess att ledare bedömer annat. De flesta barn behöver medföljande vuxen åtminstone första året i vit grupp.


Barn som varit med ett tag kan med fördel ha egen kompass.




 

Gul

Ålder 11-12 år

Tävlingsklass H/D12

På denna nivå börjar barnen avvika från stigar och andra ledstänger kortare sträckor. 


De blir mer förtrogna med kompassen och lär sig använda denna för att hålla riktning när man genar mellan ledstänger. Enklare vägvalsproblem tillkommer i svårighetsgrad jämfört med vit grupp.


Den fysiska delen av träningen är fortfarande lekbaserad och i huvudsak inkorporerad i orienteringsmomenten men börjar i gul grupp innehålla moment med löpteknik i terräng och konditionsmoment.


Målet är att deltagarna återkommande ska delta i tävlingar och ha tillräckliga orienteringskunskaper för att delta individuellt i sin egen åldersklass.

De flesta barn i Gul grupp kan klara sig utan medföljande vuxen i skogen.


Barnen kan med fördel ha egen kompass.

 

Orange

Ålder 13-14 år

Tävlingsklass H/D14

Träningsgruppen för dig som har gått ett eller flera år på gul nivå eller har motsvarande förkunskaper.


Vi tränar på att lämna ledstängerna för att istället använda andra terrängföremål för att orientera oss. På den här nivån blir det allt viktigare att kunna läsa och förstå höjdkurvor samt att kunna använda sig av tekniker som förenkla, förlänga och generalisera. 


Träningen innehåller mer fokuserade fysiska övningar för att förbättra löpstyrka, uthållighet och snabbhet i terrängen.


På orange nivå förväntas man kunna vara mer självständig och ta egna beslut. Vi övar på att hantera svårigheter eller misstag på banan och att anpassa sig till olika terrängtyper.

Teknikträning/löpträning i samband med måndagsträningarna.


Teknikträning tisdagar för dig som vill träna mer orientering.

 

Violett

Ålder 15-18 år

Tävlingsklass H/D16

H/D18

Träningsgruppen för dig som har gått ett eller flera år på orange nivå eller har motsvarande förkunskaper.


Du kommer fortsätta att förfina och fördjupa dina kunskaper och färdigheter från tidigare nivåer för att kunna hantera mer utmanande orienteringsbanor och terrängtyper.


Träningen innehåller mer fokuserade fysiska övningar för att förbättra löpstyrka, uthållighet och snabbhet i terrängen.


På violett nivå tränar vi på mer avancerade beslut när det gäller rutter och vägval. Det gäller att planera sträckorna och fundera kring hur man på bästa sätt löser orienteringen. Det gäller att avväga snabbhet kontra säkerhet. Kontrolltagningen kan ske utan någon uppfångare och terrängen kan ibland vara detaljfattig. Därför är det viktigt att kunna hålla riktning och bedöma avstånd. 


På violett nivå förväntas man kunna vara självständig och ta egna beslut

Teknikträning/löpträning i samband med måndagsträningarna.


Teknikträning tisdagar för dig som vill träna mer orientering.

 

Ungdomskommittén

Ungdomsverksamheten är en mycket viktig del i orienteringssektionens verksamhet. 

 

Vi arbetar för att locka ungdomar till orienteringssporten och lär dem grunderna i vår sport för att rusta dem att ta ett naturligt kliv in i tävlingsverksamheten.

 

Vi har träningar för barn från 6 år och uppåt och träffas en gång per vecka under vår och höst. Våra träningar ligger i huvudsak på måndagar 18.15 och vi startar i slutet av april. Dessutom är vi aktiva på tävlingar, läger och har aktiviteter även under andra delar av året. 

 

Mer om våra träningsgrupper hittar ni längre ner på denna sida.

 

Kontaktpersoner är: 

Jakob Odeblad, jakob.odeblad(a)gmail.com

Julia Andersson, julia.andersson87(a)gmail.com (Äldre ungdomar)

 

Följ oss gärna på Instagram: ifkumeaungdomsorientering

Vi har även en Facebookgrupp för våra medlemmar! 

Att tävla i orientering

Att som deltagare i våra träningsgrupper även tävla i orientering tycker vi är lika självklart som att spela matcher tillsammans med sina lagkamrater om man ingår i ett fotbollslag. Alla deltar utifrån sina förutsättningar och vi har inte fokus på resultatet utan det ska vara kul att få lyckas genomföra en tävlingsbana på rätt svårighetsnivå på egen hand och i sin egen takt.

 

Här har vi samlat lite information som kan vara bra att ta del av.

 

Hur hittar jag vilka tävlingar som finns?

Svenska orienteringsförbundet använder en digital plattform (som du når via din webbläsare) som heter Eventor. I Eventor hittar du tävlingskalendern där du kan se alla arrangemang, filtrera efter datum, distrikt och tävlingstyp osv.

 

Eventor - Välkommen till Eventor! (orientering.se)

 

Vad är det för skillnad på olika tävlingstyper?

Det finns några olika typer av arrangemang. På distriktstävlingar, nationella tävlingar och mästerskap tävlar man i sin egen åldersklass för herrar och damer. Åldersklasserna för ungdomar är normalt indelade i tvåårsklasser H10/D10, H12/D12 osv. Huvudklasserna för seniorer är H21/D21. På nationella tävlingar finns det även elitklasser för juniorer och seniorer. Åldersklasserna för vuxna är indelade i femårsklasser med start från H35/D35. Till tävlingsklass på distrikts- och nationella tävlingar föranmäler man sig via Eventor och man får en starttid enligt en startlista.

 

På alla tävlingar finns det också möjlighet att delta utom tävlan i så kallade Öppna klasser. De är uppdelade efter svårighetsnivå och banlängd med start från Inskolning till Svår 7 km. Till öppna klasser kan man antingen föranmäla sig eller anmäla sig på plats på tävlingsdagen. Det är fri starttid under ett tidsintervall.

 

Motionsorientering är en enklare typ av lokala orienteringsarrangemang (träningstävling) med öppna banor där man antingen kan föranmäla sig eller anmäla sig på plats och det är fri starttid.

 

Hur anmäler jag mig till en tävling?

I Sverige använder man Eventor som plattform för anmälan och tävlingsadministration. För att kunna anmäla sig till en tävling behöver man ha ett personligt användarkonto i Eventor knutet till sin klubb. Alla tävlingsaktiva medlemmar i IFK Umeå har ett eget konto och kan anmäla sig själva. Våra ledare har administrationsbehörighet i Eventor och kan skicka över inloggningsuppgifter om du inte redan har tillgång till dessa. Våra ledare kan vid behov också hjälpa till med anmälan.

 

Som medlem i IFK Umeås orienteringssektion betalar du inget extra för att delta i tävlingar om du är 16 år eller yngre. För äldre medlemmar ingår ett antal tävlingar per år i tränings- och tävlingsavgiften. Sedan betalar man en mindre summa per tävling utöver det.

 

Tidtagning med SportIdent

På orienteringstävlingar använder man sig idag av elektronisk tidtagning. Det finns olika system men det dominerande systemet i Sverige heter SportIdent. Det fungerar så att du har en SportIdent-bricka (en ”blipp” som våra ungdomar säger) som du registrerar en ”stämpling” vid de kontroller du passerar på din bana. I efterhand kan du se hur lång tid du haft mellan dina kontroller och jämföra med dina kompisar.

 

Om du inte har en egen SportIdent-bricka så kan man låna alternativt hyra detta av arrangören. När du återkommande deltar i tävlingar så behöver du skaffa en egen SportIdent-bricka.

 

Att ta sig till och delta i tävling

När du hittat en tävling i tävlingskalendern och vill veta mer så finns för varje tävling en egen Eventor-sida med information om tävlingen. Informationen uppdateras inför varje tävling och i efterhand kan du se resultat och sträcktider.

 

På Eventor-sidan publiceras först en ”Tävlingsinbjudan” där det framgår var tävlingens samlingsplats/arena är, vilka klasser som du kan anmäla dig till, när första starttid är, hur långt det är från parkeringen och annan praktisk information. Några dagar innan tävlingen publiceras ett ”Tävlings-PM” med mer detaljerad information om själva tävlingens genomförande. T ex en detaljerad terrängsbeskrivning, service på arenan, hur långt det är till startplatsen från arenan och liknande. Ungefär samtidigt publiceras också startlistan där det framgår vilken minut du startar.

 

Några saker som är bra att tänka på inför en tävling:

 

Var ute i god tid! Det kan var en bit att gå från parkering till arenan och från arenan till startplatsen. Dessutom går vägen till startplatsen ofta genom skog och mark.

 

GÅ-FRAM-tid! När du tagit dig till startplatsen och det är dags för dig att starta så kommer du att påbörja startproceduren 3 minuter innan din starttid enligt startlistan. Vid starten finns det en klocka som visar GÅ-FRAM-tid. Den är ställd 3 minuter före faktisk klocktid för att du ska veta när det är dags för dig att påbörja startproceduren som är uppdelad i tre steg.

 

Tömma SI-brickan! För att tidtagningen ska fungera måste du tömma din SportIdent-bricka innan start. Vid startplatsen finns det det SportIdent-enheter märkta med ”TÖM” och ”CHECK”. Börja med att tömma på ”TÖM” (invänta ljud- och ljussignal) och kontrollera att det fungerade med ”CHECK”.

 

Utstämpling obligatoriskt! När du är klar med din bana är det väldigt viktigt att du passerar arrangörens station för ”UTSTÄMPLING”. Där läses registreringarna i din SI-bricka över till arrangörens dator och du får ett resultat. OBS! Om du av någon anledning inte fullföljt din bana måste du ändå passera arrangörens station för ”UTSTÄMPLING” och registrera dig. I och med att SI-brickan är knuten till din anmälan så vet arrangören att du är tillbaka och inte är kvar i skogen när de ska avsluta tävlingen. Har du lånat en SI-bricka så lämnar du tillbaka den till arrangören eller den i klubben du lånat den av.

 

Heltäckande klädsel! Enligt Svenska orienteringsförbundets tävlingsregler så är det obligatorisk med heltäckande klädsel vid orienteringstävlingar. Knälånga byxor med långa strumpor och linne som täcker bålen går bra. Arrangören har rätt att diskvalificera deltagare som inte har korrekt klädsel enligt tävlingsreglerna. Det finns ett undantag för sprintorientering i stadsmiljö. 

 

Har du fler frågor gällande tävlingsdeltagande anmälan? Kontakta ledarna i respektive träningsgrupp eller mejla jakob.odeblad(a)gmail.com

Utrustning och kläder för orientering

Vi får ibland frågor som gäller vilken utrustning och kläder man behöver när man orienterar här har vi samlat lite information om rekommenderad utrustning och var du kan skaffa den.

 

Enklast är att beställa från någon webbshop med bra utbud av orienteringsutrustning t ex SM Sport, Letro, Orienteringsspecialisten eller Pölder.

 

Kompass

Från och med Vit nivå börjar vi använda kompassen som hjälpmedel i samband med träning och tävling. Om du har varit med ett tag i våra träningsgrupper börjar det dags att skaffa en egen kompass. Klubben har ett begränsat antal att låna ut i samband med våra träningar.

 

Den typ vi rekommenderar och som är vanligast på alla nivåer idag är tumkompassen. Tänk på att om du är högerhänt så är det vanligast att man har kompassen på vänster hands tumme. Välj rätt variant för dig. Det finns olika fabrikat och prisklasser men en modell som är bra och passar både stora och små händer är den här modellen.

 

Kanpas Elite Clear X | SM Sport Orientering AB

 

SportIdent-bricka

När du och familjen börjat vara med på lokala tävlingar och anmäler er själva så behöver ni skaffa egna SportIdent-brickor. När du har en egne bricka knyter du brickan till din användare i Eventor så att bricknumret kommer med direkt vid anmälan till tävlingen. På distrikts- och nationella tävlingar får du (genom klubben) annars själv betala hyra för bricka till arrangören.

 

Det finns brickor i några olika varianter från 600 kr och uppåt. De håller länge så om du tänk hålla på med orientering så kan det vara lika bra att köpa en ”touch free”-variant på en gång.

SportIdent-bricka beställer du enklast direkt på leverantörens webbplats.

 

SportIdent Sverige

 

Kläder och skor för orientering

Vanliga löparskor eller trailskor fungerar bra när man börjar tävla i orientering men vartefter banorna går mer i terrängen kan det vara bra med ett par riktiga orienteringsskor med bättre grepp, som sitter bra och inte blir så tunga när de blir blöta. Det finns skor med och utan metalldubb.

 

När man springer orientering representerar man sin klubb och det är roligt om så många som möjligt vill använda våra klubbkläder. Julia är klädansvarig och har koll på utbud och priser. För våra ungdomar finns funktions-T-shirts att köpa till förmånligt pris och vi ger även ett rabatterat pris till våra ungdomar på vår klubbkollektion för tävlings- och överdragskläder. Orienteringsbyxor, löpartights och långa strumpor (fotbollsstrumpor) kan man också köpa i neutrala färger från andra ställen.

 

Kontakta Julia på julia.andersson87(a)gmail.com för frågor om våra klubbkläder

 
Våra samarbetspartners